Sbornik:Филипок (Л. Н. Толстоj, пр.Андреј Горохов)

Iz Medžuviki, svobodnoj encyklopedije
Jump to navigation Jump to search
Toj zapis ne vsegda slěduje pravila standardnogo medžuslovjanskogo jezyka

Za to něktore slova mogut byti nerazumlive a gramatika ina od opisanoj na medžuslovjanskoj stranici

This text is published in Medžuviki library under the terms of fair use.

It is not released under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 license until its authors will explicitly say so.

⁘ Филипок ⁘
Филипок
Avtor: Л. Н. Толстоj
Prěvod: Андреј Горохов
Doba stvorjenja: 01.2020(prěvod)
Ine: iz glavnoj medžuslovjanskoj grupy na Facebooku


Был младец, сут клицали jего Филипп. Сут пошли раз все дѣти в школу. Филипп взел шапку и хотел тож идти. Але мати сказала ему: докуд ты, Филипок, jеси собрал се? — В школу. — Ты jеси jешче малы, не ходи,— и мать оставила jего в дому. Дѣти сут ушли в школу. Отец jешче с jутра уjехал в лѣс, мати ушла на подену работу. Сут остали в хате Филипок да бабушка на печи. Стало Филипку досадно jедному, бабушка заснула, а он стал искати шапку. Своjеj не нашел, взел стару, отцевску и пошел в школу.

Школа была за селом у церквы. Когда Филипп шел по своjему сусѣдству, псы сут не дотыкали jего, они jего сут вѣдѣли. Але когда он изшел к оддальеным дворам, выскакала Жучка, залаяла, а за Жучкоj дужи пес Волчок. Филипок кыднул се бѣгти, псы за ним. Филипок стал кричати, споткнул се и упадл. Изшел мужик,отпудил псов и сказал: куда ты, пострѣльонок, једин бѣжиш? Филипок ничто не сказал, подбрал полы и пустил се бѣгти во цѣлы дух. Прибѣжал он к школе. На веранде немаjе никого, а в школе слышно жужаjут голоса дѣтиj. На Филипка нашел страх: что, ако учитель мене изпуди? И стал он думати, что jему чинити. Назад идти — наново пес заједаје, в школу идти — учительа боји се. Шла мимо школы баба с вѣдром и говори: все учет се, а ты что тут стоjиш? Филипок и вошел в школу. В сенцах сjел шапку и отворил врата. Школа цѣла была полна дѣтами. Все сут клицали своjе, и учитель в чрвеном шалу ходил посрѣдине.

— Ты что? — закричал он на Филипка. Филипок ухватил се за шапку и ничто не говорил. — Да ты jеси кто? — Филипок молчал. — Или ты jеси нѣмы? — Филипок тако изплашил се, что говорити не могл. — Ну так иди до дома, когды говорити не хочеш. — А Филипок и рад бы что сказати, да в грлу у нjего от страха jе пересохнуло. Он посмотрил на учителjа и заплакал. Тогда учителjу жалко jего стало. Он погладил jего по главе и спросил у дѣтиј, кто jест тутоj младец. — То jест Филипок, Костjушкин брат, он давно проси се в школу, да мати не пущчаjе jего, и он крадом пришел в школу.

— Ну, сѣдаj на лавку подле брата, а jа твоjу мати буду попросити, абы jе пушчала тебе в школу. Учитель стал показывати Филипку буквы, а Филипок jих уж знал и трохы читати умѣл.

— Ну-ка, сложи своjе име. — Филипок jе сказал: хве-и-хви, —ле-и-ли, —пеок-пок. — Все сут засмѣjели се.

— Разумник,— сказал учитель. — Кто же тебе jе учил читати?

Филипок осмѣлил се и сказал: Костjушка. Jа jесм дрзкы, jа разом все jесм поjел. Jа jесм страст какы сручны! — Учитель засмѣjал се и сказал: а молитвы ты знаjеш? — Филипок сказал: знаjу,— и начел говорити Богородицу; але всако слово jе говорил не тако. Учитель обстановил его и сказал: ты почекаj хвалити се, а поучи се.

С тых часов Филипок jе стал ходити с дѣтами в школу.